Betöltés...

Becske - Mátraverebély

A leghosszabb szakasz

Nagybárkány - Mátraverebély

Teljesítve:   2021. július 21. (ellentétes irányban bejárva)

Túrakép

A nehézkes közlekedés miatt a szakasz ellentétes irányú bejárása mellett döntöttünk, így elautóztunk Nagybárkányra, majd autóbusszal és vonattal – Taron keresztül – Mátraverebélyig utaztunk. A túra megkezdését a vasúti megállóhelyen elhelyezett pecséttel igazoltuk röviddel 9 óra után.

A falut gyorsan magunk mögött hagytuk, majd a 21-es számú főutat egy aluljárón keresztezve már az Árpád-kori Nagyboldogasszony plébániatemplomnál jártunk. Az épületbe sajnos nem jutottunk be, de a temető közelben ténykedő, nagyon kedves gondnokától sok érdekességet megtudhattunk mind a település, mind a templom történetéről.

A túra következő szakasza különleges látnivalót nem hozott, de jól járható, folyamatosan emelkedő erdei úton kapaszkodtunk fel a Csapás-tető nyeregbe. Innen rövid ereszkedés következett, majd délben elértük a mátraverebély-szentkúti Nemzeti Kegyhelyet, mely Magyarország egyik legrégebbi és leglátogatottabb Mária-kegyhelye. Itt pihentünk, megtöltöttük kulacsunkat a szentkúti forrás kissé vasas ízű vizével, majd megnéztük a lourdes-i barlang 1932-ben készült replikáját, a szabadtéri oltárt, és bepillantottunk a barokk stílusú kegytemplomba is. Mielőtt továbbindultunk volna, még felkapaszkodtunk a Meszes-tető homokkő sziklafalába vájt remetebarlangokhoz.

A Kegyhelytől a Szentkúti-patak völgyében folytattuk utunkat, a kellemes séta közben kis kitérőket téve a Szent László hasadék, a Szűz Mária-forrás, a Szentháromság-forrás, a Szent Imre-forrás, valamint a Szent István-forrás felé. A völgyből balra fordulva, a gázvezeték nyomvonalát követve kezdtünk ismét emelkedni, majd a gerincet elérve már Sámsonháza irányába ereszkedtünk.

A szép erdővel övezett, széles úton jó tempóban haladtunk, és füves réteken, patakparti legelők mellett gyalogolva értük el a falu szélső házait. A kék jelzés az aszfaltozott útra kanyarodott, majd a Vár-hegy déli csúcsának védett kőfejtője mellett vezetett tovább. Fejérkő várának romjaihoz most nem kapaszkodtunk fel, de a holnapi pihenőnapunkat ezzel a kis kirándulással fogjuk kezdeni.

Mai túránk célállomásáig csak pár kilométer volt hátra, de a tűző napon megmászott kopár emelkedő már egyikünknek sem hiányzott. Nagybárkányba egy kaszálóról leereszkedve, fél 3 után pár perccel értünk, ahol a mai napot a Polgármesteri Hivatal mögött elhelyezett pecséttel zártuk.