Betöltés...

Sárvár - Sümeg

Vártól várig

Sárvár - Gérce

Teljesítve:   2021. május 9.

Túrakép

Közel 7 év (!) kihagyás után vágtunk bele az Országos Kéktúra még hiányzó dunántúli szakaszainak teljesítésébe. Kezdetnek csak egy viszonylag rövid távolságot vállaltunk be, és a számunkra legegyszerűbb megoldást választottuk: autónkat Gércén, a református templom előtt parkoltuk le, és autóbusszal utaztunk tovább Sárvárra. Igazoló füzeteinkbe itt belekerültek az első új típusú pecsétek, majd 9.40-kor vágtunk neki a tulajdonképpeni túrának.

Mivel a Nádasdy-várban pár éve már jártunk, most csak kívülről, a mellette elterülő parkból készítettünk néhány fényképet. A kék jelzés egy darabig kanyargós utcák járdáin vezetett, majd ismét természetközelben, a négy tóból álló Csónakázó-tó partján folytattuk. A viszonylag korai időpont miatt mindössze páran sétálgattak, de minden bizonnyal a város kedvelt része, üde foltja ez a terület.

Sajnos a kellemes sétányt rövid időn belül felváltotta az aszfalt, és a várost a Rába hídján átgyalogolva hagytuk magunk mögött. A következő kilométereket is az útpadkán teljesítettük, megfűszerezve két forgalmas úton történő áthaladással. A 84-es számú főút kereszteződése különösen veszélyes, itt talán érdemes lenne valamilyen más megoldást találni.

A mai napra tervezett túránknak már majdnem a felét teljesítettük, amikor a kék jelzéseket végre nem a közlekedési táblák oszlopain, hanem az erdő fáinak törzsén láthattuk. A vonalzóval rajzolt nyiladék, a széles, jól járható erdei út, a friss zöldben pompázó levelek között átszűrődő napfény, és nem utolsó sorban a szinte csak a madárfütty által megtört csend igazán jó érzéssel töltött el mindkettőnket. Sok látnivaló ugyan nem akadt, de többször is találkozhattunk a Máriacelltől Csíksomlyóig vezető Mária út érdekes, igen sok információt tartalmazó útjelző oszlopaival.

A terep valódi kihívást sehol nem jelentett, ezért már jól esett az a kis emelkedő, amin keresztül egy virágoktól tarkálló rétre, majd a sitkei kálvária kápolna mögött emelkedő domb tetejére jutottunk. A Balázs Fecó által szervezett koncertek révén megmentett és felújított kápolna homlokzata – festés miatt – éppen fel volt állványozva, így az épületet csak távolabbról tudtuk megtekinteni. De mivel épp dél körül volt az idő, ebédszünetet tartottunk, és a füves domboldalon pihentünk is egy kicsit a kellemesen meleg napsütésben.

Túránk következő szakasza hétvégi házak, szőlőtőkék és gyümölcsfák mellett vezetett, és elkészítettük a mai divat szerint már-már kötelező, virágzó repceföldes fényképeket is. Hamarosan elértük Gérce határát, majd a falu Polgármesteri Hivatalánál található Kéktúra bélyegzőhelyet. Igazán példaértékű, hogy az erre járó túrázóknak nemcsak szemeteskuka és pad áll rendelkezésére, hanem ivóvízvételi lehetőség is kialakításra került. A mai túránk azonban nem itt, hanem a volt Kismackó Élelmiszerbolt és Italbolt előtti bélyegzőnél ért véget, háromnegyed kettőkor.