Betöltés...

Országos Kéktúra

Amit mindenképpen érdemes tudni

Az Országos Kéktúra kiírása

A TÚRA CÉLJA, TELJESÍTÉSE

Az Országos Kéktúra célja, hogy a jelvényszerző túra résztvevői a rendszeres természetjárás során megismerjék hazánk természeti szépségeit, tájait, lakóinak életét, országunk történelmét, kulturális kincseit.

A túra útvonala a Vas megyei Írott-kőtől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóházáig tartó, kék sávval jelzett országos turistaút. A túraútvonal hossza mintegy 1 170 kilométer, mely a nyomvonal időnként elkerülhetetlen módosítása miatt változhat.

Az útvonalon pecsétekkel ellátott ellenőrzőpontok találhatóak, amelyeknél az Országos Kéktúra útvonalvázlat és igazolófüzet című kiadvány megfelelő helyére kell pecsételni.

A túra csak gyalogosan, hatéves kortól, tetszőleges irányban haladva, tetszőleges hosszúságú szakaszokra bontva teljesíthető. A teljesítés időpontja és időtartama nincs korlátozva. Az útvonal egyéni és csoportos bejárása is megengedett, de csak egyénhez köthető egy teljesítés.

A TELJESÍTÉS IGAZOLÁSA

Az Országos Kéktúra teljesítését a Magyar Természetjáró Szövetség által kiadott eredeti igazolófüzet megfelelő helyein történt bélyegzéssel és keltezéssel kell igazolni. Minden nevesített négyzetbe az adott ellenőrző pontnak megfelelő, névvel és egyedi grafikával ellátott bélyegzőlenyomatot kell elhelyezni. A Kéktúra folyamatos bejárása nem előírás, azt mindenki saját időbeosztásához szabva, tetszőlegesen szakaszolhatja. Ugyanakkor fontos, hogy a kezdő és a végpont egy-egy bélyegzőhely legyen, illetve a bélyegzőlenyomatnál a túra megszakításakor és ott történő újrakezdésekor is dátumozni kell. A túra megszakításának a több mint egy nap kihagyás utáni folytatás számít.

A túra teljes távjának bejárása után a füzetet a Magyar Természetjáró Szövetség központjába kell eljuttatni, ahol a teljesítést ellenőrzik, igazolják, és intézkednek a jelvény kiadásáról.

A KÉKTÚRA JELVÉNY

A túra útvonalának teljesítője elnyeri a Magyar Természetjáró Szövetség sorszámozott Kéktúra jelvényét. A jelvény szabálytalan négyszögben hegyek felé vezető út kék útjelző táblával, alul piros sávban Országos Kék-túra MTSZ felirat.

2018. január 1-től a sikeres teljesítők a jelvényt – a teljesítés számától függetlenül – térítésmentesen kapják. A gomblyukjelvényt, amely azonos grafikájú, de kisebb és nem sorszámozott, a teljesítők csak egy alkalommal, és térítés ellenében tudják megvásárolni.

A Magyar Természetjáró Szövetség a teljesítőkről nyilvántartást vezet, illetve honlapján az ahhoz hozzájárulók nevét közzé teszi.